Spiegel van de lage landen
Boeken over onze geschiedenis is het motto van de Boekenweek.
Centraal staan de duizenden boeken waarin de geschiedenis van Nederland wordt beschreven, variërend van biografieën en dagboeken tot historische romans en monografieën over belangrijke tijdvakken. Algemene geschiedenisboeken, maar ook titels die bij De Dagen van de Boekenweek ondergebracht kunnen worden.
Iedere dag van de Boekenweek vinden op historische locaties in Nederland activiteiten plaats. Deze variëren van lezingen en rondleidingen tot een meezingavond tijdens ‘De nacht van het vaderlandse Vers’. Jan Wolkers schrijft het boekenweekgeschenk Zomerhitte en Henk van Os schrijft het boekenweekessay Moederlandse geschiedenis .
Meer informatie over de Boekenweek op www.cpnb.nl
De Dagen van de Boekenweek
Woensdag 9 maart Historische romans
Donderdag 10 maart Biografieën
Vrijdag 11 maart Politiek en burger
Zaterdag 12 maart Kunst en architectuur
Zondag 13 maart Ode aan de doden
Maandag 14 maart De Oranjes
Dinsdag 15 maart Handel en arbeid
Woensdag 16 maart De Gouden Eeuw
Donderdag 17 maart Nederlands-Indië
Vrijdag 18 maart Vaderlandse verzen
Zaterdag 19 maart Stad, streek en dorp
Boekenweekgeschenk:
Zomerhitte van Jan Wolkers
Op een eiland in de Waddenzee ontmoet een fotograaf op het naaktstrand een jonge vrouw, Kathleen. Wanneer hij haar later opzoekt in de disco waar ze een zomerbaantje heeft, ziet hij dat ze wordt opgehaald door een oude man. Niet veel later maakt de fotograaf kennis met Federici, die net als hij onder de indruk blijkt van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Ze vertellen elkaar over hun leven en ervaringen, en volgen ondertussen de ontmoetingen tussen de jonge vrouw en de oude man, die niet helemaal betrouwbaar lijkt. Wie is hij, en wat doet hij eigenlijk op het eiland? En wie is de jonge man die hem en de jonge vrouw vaak blijkt te vergezellen? Gaandeweg ontrafelen de twee mannen de raadsels die de drie metgezellen omringen, waarbij ze stuiten op een levensgevaarlijk en ingewikkeld complot.
Zomerhitte is een Wolkers pur sang , waarin alle elementen uit zijn rijke oeuvre zijn terug te vinden: liefde en dood, kunst en religie, de natuur, noodlot en geweld. In een exuberante, geestige en tintelende stijl vertelt hij een verhaal vol suspense en intrige.
* U krijgt Zomerhitte cadeau tijdens de Boekenweek bij aankoop van ten minste € 11,50 aan Nederlandstalige boeken, zolang de voorraad strekt.
Boekenweekessay:
Moederlandse geschiedenis van Henk van Os
Vaderlandse geschiedenis krijgt pas betekenis als zij moederlandse geschiedenis is geworden. Dat kan worden bereikt door afstand te nemen: juist in den vreemde zie je ineens waar je vandaan komt. Het is een vorm van weerzien die historische sensaties kan oproepen. Je maakt als het ware verbinding met het verleden en er ontstaat een verlangen naar historisch inzicht.
Zo’n historische sensatie overkomt je als een eenmalige ervaring. De ascetische bureaustoel van Willem Drees sr. kan een gevoel van ontroering teweeg brengen omdat je er in een flits de eenvoud van vroeger in herkent. Maar heb je die onooglijke stoel eenmaal gezien, dan heb je het ook wel gehad. Niemand wordt op een ochtend wakker en denkt: Kom, laat ik die stoel van Drees nog eens gaan bekijken. Kunstwerken roepen vaak juist wel het verlangen naar weerzien op. Om die reden pleit Henk van Os voor de integratie van voorwerpen van kunst en geschiedenis in de museale wereld. Maar zonder kennis geen inzicht. Wie niets van het verleden weet, zal nooit een historische sensatie ervaren. Voor Henk van Os leidt nadenken over moederlandse geschiedenis uiteindelijk dan ook tot een lofzang op zijn geschiedenisleraar.
* Moederlandse geschiedenis is tijdens de Boekenweek voor € 2,50 te koop in de boekwinkel . |